Home Landelijke radio Plasterk dreigt salarissen NPO aan banden te leggen

Plasterk dreigt salarissen NPO aan banden te leggen

Minister Ronald Plasterk (media) dreigt met wettelijk ingrijpen in de salarissen van presentatoren van de publieke omroep. Dat schrijft hij vandaag in antwoord op Kamervagen van parlementariër Jasper van Dijk (SP). Plasterk legt de bal nu eerst bij de publieke omroepen. Die moeten nagaan of hun presentatoren hun diensten aanbieden binnen het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep (BPPO). Deze beloningscode treedt in werking per 1 september en komt erop neer dat een presentator bij een publieke omroep niet meer mag verdienen dan de Balkenendenorm.

Mocht blijken dat de omroepen niet handelen volgens dat uitgangspunt, dan "kan dat reden zijn voor aanscherping van de wettelijke systematiek."

Van Dijk noemt de reactie van Plasterk "slap". De bal ligt wat hem betreft niet bij de omroepen, maar bij de minister. "Het staat vast dat het beloningssysteem via allerlei constructies wordt omzeild. Er is dus al een aanleiding tot aanscherpen van de wet."

Plasterk toonde zich in zijn antwoorden verder licht geïrriteerd over "een van de geciteerde presentatoren”, die blijk geeft van "een zeker dedain voor de maatschappelijke discussie die op dit moment wordt gevoerd over de beloningen." Hij doelde op uitlatingen van Rik Felderhof.