Home Landelijke radio Paul Rabbering reisde naar Syrië: “Ik sta nu anders in het leven”

Paul Rabbering reisde naar Syrië: “Ik sta nu anders in het leven”

Paul Rabbering heeft door zijn reis naar Syrië een ander beeld van de wereld gekregen. De 3FM-dj reisde eind oktober naar het land af om reportages te maken voor 3FM Serious Request 2015. In een interview met de Mikro Gids vertelt Rabbering dat hij door die reis nu anders in het leven staat.

"Mijn besef is gegroeid dat het leven op de eerste plaats draait om familie en vrienden. Ook besef ik hoe belangrijk, maar niet vanzelfsprekend, het is om je veilig te voelen", aldus Rabbering in het interview met de Mikro Gids. “We mogen ontzettend blij zijn hoe het in Nederland allemaal geregeld is."

Rabbering verbleef vijf dagen in Syrië en sprak daar zo'n twintig jongeren. 3FM Serious Request 2015 zet zich in voor die jongeren in oorlogsgebieden. In de Mikro Gids vertelt Rabbering onder meer over zijn ontmoeting met de 19-jarige Bashar, die zijn been verloor door een landgranaat. Ook sprak hij Nur, een jonge moeder die tot drie keer toe met haar vier kinderen op de vlucht sloeg voor oorlogsgeweld. De reportages die Rabbering daar maakte, zijn in de week van Serious Request te horen.

'Nieuwe' Eric Corton
Voorgaande jaren maakte Eric Corton de reportages voor 3FM Serious Request. Hij stopte daar dit jaar mee, om zich volledig te kunnen focussen op zijn programma ‘De Nieuws BV’ op NPO Radio 1. Rabbering nam, samen met Wijnand Speelman, de taak van Corton over. "Ik heb natuurlijk wel met Eric gesproken, want ik wilde heel graag weten hoe hij zijn verhalen gemaakt heeft de afgelopen 11 jaar", zei Rabbering afgelopen dinsdag in het programma van Gijs Staverman op NPO Radio 2.

Rabbering stond niet te springen om naar Syrië te gaan – zijn vriendin Krystl was nog minder enthousiast. "Van tevoren was ik heel bang. De avond voordat ik vertrok zat ik echt nog even te kijken naar de kaarten: waar zit IS precies? Dat had ik natuurlijk niet moeten doen. Maar het gekke is: ik was in Syrië en ik heb me daar geen enkel moment onveilig gevoeld”, aldus Rabbering dinsdag op Radio 2.

Samen met Giel Beelen en Domien Verschuuren vormt Rabbering het drietal dat plaatsneemt in het Glazen Huis, dat dit jaar in het Limburgse Heerlen staat. "Domien gaat het het moeilijkste krijgen. Hij kan een beetje chagrijnig worden als hij niet eet. We zullen er ook wel heel erg voor elkaar zijn, maar ik denk dat we elkaar ook wel een beetje zullen plagen. Dat hoort er wel bij”, zei Rabbering tegen Staverman.
Foto: Hans-Peter van Velthoven