Home Landelijke radio Oud NOS Radio-baas niet blij met Radio 1

Oud NOS Radio-baas niet blij met Radio 1

Oud NOS Radio-hoofdredacteur Henk van Hoorn wordt niet vrolijk van het nieuwe Radio 1. "Het is los zand", zegt hij in de Volkskrant. Er zit geen samenhang in, geen relatie tussen de onderwerpen. Het is de hele dag continu gebabbel. Weinig variatie. En weinig muziek, dus je hebt geen rust. Vroeger had ik Radio 1 weleens de hele dag aanstaan, maar dat houd ik niet meer vol. Er is vooral geen enkele diepgang meer. De reportages zijn geen reportages, maar een soort sfeertekeningen. Waar is de journalist gebleven die iets uitzoekt en gewoon vertelt hoe het zit?" Niet dat Henk van Hoorn blij was met het oude Radio 1: niet informatief, slecht gepresenteerd en saai.

Radio 1 moest meer urgentie uitstralen, meer variatie brengen en dichter bij de luisteraar staan. Dat heeft onder meer geleid tot nieuwe tunes, die door de NOS-ombudsman al zijn bekritiseerd. Hij had ‘geen spoor van herkenning welk muziekje wat aankondigt, om over de ‘urgentie’ van de vormgeving nog maar te zwijgen.’ Zendermanager Laurens Borst is niet onder de indruk. "Die muziekjes zijn een vak apart, daar moeten mensen heel erg aan wennen. Als een krant zijn kopletter verandert, leidt dat eerst ook tot veel klachten."

Verder heeft het nieuwe Radio 1 duopresentatie ingevoerd, is het Radio 1 Journaal ’s middags ingekort, wordt de programmering onderbroken voor nieuwsflitsen en worden reacties van luisteraars gebracht. Achtergrondprogramma’s als Argos van de VPRO verhuisden naar het weekeinde. Zendermanager Borst kreeg 60 mailtjes. "Verrassend weinig. Ik heb vorig jaar de vernieuwing bij BNR Nieuwsradio gevolgd en had verwacht dat mijn mailbox zou uitpuilen." Naast complimentjes is het vooral kritiek. "Maar wel heel divers. Mensen missen bijvoorbeeld het uitgebreide weerbericht tussen de middag. Dat is iets concreets, dus daar kijken we naar."

Oud-NOS-radiobaas en Met Het Oog Op Morgen-presentator Henk van Hoorn is er al uit: "Dit gaat geen luisteraars trekken, dat weet ik zeker. Er is te weinig over nagedacht. En voor je het hebt bijgesteld, ben je zo een seizoen verder."