Home Landelijke radio Opnieuw actie voor verlichte Gerbrandytoren met kerst

Opnieuw actie voor verlichte Gerbrandytoren met kerst

Er is dik 40.000 euro nodig om de 120 lampen van de ‘grootste kerstboom ter wereld’ in IJsselstein te laten branden. De 366,8 meter hoge Gerbrandytoren moet 12 december weer verlicht worden.

Het Algemeen Dagblad is een actie gestart om het optuigen van de zendmast mogelijk te maken. Onder het motto ‘Laat de lichtjes branden’ roepen ze hun lezers op zich aan te melden als donateur.

Vorig jaar straalden de lichtjes dankzij bijdragen van bijna 4500 donateurs uit de hele regio en zelfs van ver daarbuiten. Onder hen waren 1300 lezers van het AD. Stichting Kerstboom stelt ook dit keer twee speciale prijzen beschikbaar voor lezers, die donateur worden via de krantenbon. Ze maken kans op een week in een camper van Eurec en een lang weekend in een jacht van Hatenboer Yachting.

Het optuigen van de zendmast kost rond de 70.000 euro exclusief btw. Daarvan moet de stichting de helft bijeenbrengen plus de kosten voor administratie, website, donateursprijzen en het ontstekingsfeest.

Mastenbedrijf NOVEC en Volker Wessels Telecom (het bedrijf dat de mast optuigt) dragen bij in natura. Dat doet bijvoorbeeld ook TNT Post, door 60.000 machtigingsformulieren te bezorgen in Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Benschop, Montfoort en Vianen. Het postbedrijf stelt tevens een antwoordnummer ter beschikking. De machtigingsformulieren rolden deze week van de drukpers bij PlantijnCasparie, ook een vaste sponsor van de grootste kerstboom ter wereld.

Doordat de beoogde hoofdsponsor op de valreep afhaakte, is het nog bijeen te brengen bedrag dit jaar 15.000 euro hoger dan vorig jaar. Om geld bijeen te sprokkelen voor de lichtjes verkoopt Stichting Kerstboom dit jaar ook opnieuw kerstkaarten met foto’s van de kerstmast en een poster.

In 2000 besloot toenmalige eigenaar Nozema dat de lampjes nog maar één keer in de vijf jaar zouden branden. Dat besluit leidde tot de oprichting van een actiegroep in IJsselstein. Met sponsorgeld lukt het weer de lampjes aan te krijgen.