Home Landelijke radio Omrop Fryslân eist betere ontvangst via de rechter

Omrop Fryslân eist betere ontvangst via de rechter

De Friese regionale zender Omrop Fryslân eist van de staat dat de ontvangstproblemen van zijn radioprogramma’s snel worden opgelost. Daartoe hebben de programmamakers een kort geding tegen de staat aangespannen, meldde directeur/hoofdredacteur P. Gaanderse dinsdag aan het Dagblad van het Noorden. Het geding dient vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

Dit voorjaar werden de radiofrequenties van zowel commerciële als publieke stations heringedeeld, om zo meer ruimte in de ether te maken. De verkoop van commerciële golflengtes leverde de overheid bovendien een aardig bedrag op. Veel omroepen klagen echter dat na de zogenoemde ‘zero-base-operatie’ hun ontvangst belabberd is.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) zegde de Tweede Kamer onlangs toe voor 1 september met een oplossing te komen. Maar de omroepen hebben daar geen fiducie in, omdat het plan van aanpak dat ze onlangs kregen nog geen oplossingen biedt.

Omrop Fryslân wacht de procedures van Brinkhorst niet af, en stapt nu al naar de rechter. Volgens Gaanderse is daarvoor gekozen omdat zijn omroep al een half jaar geleden overging op de nieuwe frequentie en dus al langer met de problemen kampt.

De omroep is gaan uitzenden vanuit zendmast Smilde (Drenthe) in plaats van de mast in Irnsum (Friesland). Sinds die omschakeling zijn de problemen ontstaan. Vooral in de gebieden ten westen van de lijn Lemmer-Holwerd is de ontvangst slechter. Slechts op 50 procent van de meetplaatsen is de ontvangst echt goed te noemen. De overheid weigert echter de omroep weer vanuit Irnsum te laten uitzenden.

Vorig artikelCity FM geeft VIP kaarten Robbie Williams weg
Volgend artikelLex Harding: ether een einheidworst en radioland is niet meer leuk