Home Landelijke radio Omroepbazen boos over mogelijke extra bezuinigingen

Omroepbazen boos over mogelijke extra bezuinigingen


Het fusieplan van de publieke omroepen komt in gevaar als er extra wordt bezuinigd op de omroep. Dat zeggen verschillende omroepbazen in de Telegraaf. Ambtenaren in Den Haag hebben extra bezuinigingen geïnventariseerd. En eerder werd al gemeld dat ook de publieke omroep daarop zou staan.

"Ik voel me in de maling genomen als er nog eens 100 miljoen euro bij komt", zegt Jan Slagter van Omroep Max. "Dan is al het werk voor niets geweest en kunnen alle afspraken de prullenbak in. Dat noem ik onbehoorlijk bestuur." BNN-directeur Lucas Goes: "Alles wat tot nu is bereikt, de fusies en de invulling van eerdere bezuinigingen, loopt dan helemaal vast."

TROS-baas Peter Kuipers ziet de toekomst somber in als er meer moet worden bespaard. "Dat heeft niets meer te maken met bezuinigen, maar dan spreek je over het kapotmaken van het bestel. Er is nu afgesproken dat we 127 miljoen euro besparen zonder dat dit leidt tot verschraling van het programma-aanbod. Elk bedrag daarboven zorgt daar wel voor. We gaan minder zelf maken, er komt meer werkloosheid en STER-inkomsten zullen dalen: netto levert dit niets op. Het zet wel een neerwaartse spiraal in die leidt tot het einde van het bestel zoals we dat nu kennen." Kuipers gaat ervan uit dat "iedereen bij zinnen blijft" en de fusie met de AVRO verder uitgewerkt kan worden.

KRO-directeur Koen Becking: "We hebben duidelijke afspraken gemaakt met de minister over een historische hervorming van de publieke omroep. Zij heeft zich daar steeds sterk voor gemaakt en het zou zonde zijn als door bezuiniging de hervorming stopt. Nog meer snijden betekent dat we op het niveau van een bananenrepubliek komen. De kijker is de dupe. Die kan zo meteen kiezen uit een talentenshow, een talentenshow of een talentenshow."

Vandaag zijn de coalitiepartijen CDA en VVD met gedoogpartner PVV begonnen met besprekingen over extra bezuinigingen.