Home Landelijke radio Omroep Zwolle wil zeven ton subsidie

Omroep Zwolle wil zeven ton subsidie

Voorzitter Rob Hulsebos van het nieuwe bestuur van Omroep Zwolle wil zeven ton subsidie om de lokale omroep weer op orde te krijgen. "Een knutselclub. Met veel zeer gedreven mensen, maar weinig professioneel", zo omschrijft hij het vertrekpunt. "Wat we aantroffen? Verouderde apparatuur, de financiering niet op orde en een gebrek aan structuur." Maar Hulsebos ziet nieuwe kansen, "met nu een krachtig bestuur met angels in de Zwolse maatschappij. Mensen met een groot netwerk en veel bestuurlijke ervaring."

Op weg naar betere en vooral ook meer programma’s zoekt Omroep Zwolle nadrukkelijk samenwerking met partners in de stad. "Partijen kunnen elkaar versterken," weet Hulsebos, "als ze maar over de eigen schaduw heenstappen." De gedachte ging daarbij maanden terug niet alleen naar een geschreven medium als de Stentor, maar vooral ook richting onderwijs.

De zes beroepskrachten en de vrijwilligers van Omroep Zwolle gaan samen met de stagiaires uit de mbo- en hbo-hoek, met een inbreng die varieert van geluids- en cameratechniek tot bijvoorbeeld journalistiek, aan de slag vanuit het nieuwe onderkomen van TVZwolle aan de Pascalweg 1. Blijft nog wel over het huisvestingsvraagstuk voor de radio-tak, die draaiende wordt gehouden door tientallen vrijwilligers.

"Die studio voldoet niet meer, maar verhuizen is kostbaar", meldt Bakker. "Zonder tv hadden we al geen radio meer gehad. Er gaat geld naar de andere kant om de gaten te dichten. We bekijken nu hoe we dat gezonder kunnen krijgen." Dus wordt er een verkoopapparaat opgetuigd om de reclame-inkomsten op te schroeven en ligt er een uitgebreid financieringsplan, waarin ook alle ambities zijn beschreven. Daarbij wordt vooralsnog richting gemeente gekeken en – met Venlo en Amersfoort als voorbeelden – gewezen op gemeenten die veel over hebben voor een publiek medium als een lokale omroep die op een objectieve wijze de afstand tussen bestuur en burger verkleint.

"De politiek moet kleur bekennen; aangeven of ze ons belangrijk vinden", daagt Hulsebos uit. Als met het gevraagde steuntje in de rug van de gemeente visie en ambities werkelijkheid worden zijn voorzitter en hoofdredacteur Bakker optimistisch. "Als het gaat lopen kun je wat gaan verdienen en uitbouwen."