Home Landelijke radio Omroep Musici in actie tegen bezuiniging

Omroep Musici in actie tegen bezuiniging

De onderdelen van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) maken van de Zaterdagmatinee van 22 mei een actiebijeenkomst tegen de dreigende bezuinigingen van minstens 5,5 miljoen euro. De Zaterdagmatinee komt live uit het Concertgebouw in Amsterdam op Radio 4.

De matinee is een goede gelegenheid voor protest, want het programma geldt als het paradepaardje van het muziekcentrum en van de daarin deelnemende publieke omroepen, aldus kunstenbond FNV Kiem maandag na een vergadering met het MCO.

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) wil het liefst 7,5 miljoen op het muziekcentrum bezuinigen, maar in elk geval 5,5 miljoen. De Raad voor Cultuur bestempelde dit bedrag van 7,5 miljoen vorige week als ‘onverantwoord’, maar ziet wel wat in het voorstel van ‘Publieke Omroep’ om het Nederlands Radio Symfonie Orkest (RSO) en het Radio Kamerorkest (RKO) te laten fuseren.

Dit zal echter bij lange na niet genoeg opbrengen. FNV Kiem zit daarom ook in de piepzak over de arbeidsvoorwaarden voor wie er na de fusie overblijft.

Aan de protestmatinee van 22 mei nemen het RSO, het RKO, het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en het Groot Omroepkoor deel. [ANP]