Home Landelijke radio Omroep Flevoland wil meer geld

Omroep Flevoland wil meer geld

Scheidend directeur Dink Binnendijk van Omroep Flevoland trekt bij de provincie aan de bel. De regionale omroep heeft volgens hem dringend geld nodig om de website en teletekst in de lucht te houden. Dat schrijft de Apeldoornse Courant. Hoeveel geld er precies nodig is, wil hij nog niet zeggen. Omroep Flevoland krijgt jaarlijks een bijdrage uit het Provinciefonds. Maar de procentuele verhoging is volgens de directeur/hoofdredacteur veel te laag.

“Zeventig procent van onze begroting bestaat uit loonkosten. Deze kosten worden – door salarisstijgingen volgens de CAO – elk jaar verhoogd met meer dan vijf procent. De provincie indexeert onze subsidie met iets meer dan drie procent. Daar zit dus een gat tussen.”

Bovendien heeft de voormalige staatssecretaris Van der Ploeg een paar jaar geleden subsidie beloofd aan de Nederlandse omroepen, stelt Binnendijk. “Dat mochten de omroepen gebruiken voor de opzet van nieuwe media (website en teletekst, red.). Uiteindelijk is die subsidie alleen naar de landelijke publieke omroepen gegaan. Wij hebben niks gekregen, maar hadden al wel geïnvesteerd.”

En dus worden de personeelskosten voor de nieuwe media van Omroep Flevoland al een paar jaar uit een potje betaald dat eigenlijk is bedoeld voor televisie. Binnendijk: “Dat kan niet langer doorgaan. We kunnen het straks echt niet meer betalen. De reclame-inkomsten dalen ook nog eens, het houdt een keer op natuurlijk”, verzekert de directeur/hoofdredacteur.

Vorig jaar al drong Binnendijk aan op een subsidieverhoging, maar toen gaf de provincie niet thuis. Hij hoopt deze keer wel wat extra geld te kunnen lospeuteren. “Het moet gewoon lukken.”

Binnendijk vertrekt per 14 oktober bij de omroep. Hij gaat aan de slag bij RTV West, waar de financiële situatie nog veel beroerder is. “Ze hebben net bekendgemaakt dat er gedwongen ontslagen gaan vallen. Dat is bij Omroep Flevoland nog lang niet aan de orde.”

Het nieuwe pand van Omroep Flevoland in Lelystad, waar nog druk aan wordt gebouwd, rijmt niet echt met het nijpende geldtekort waar Binnendijk het over heeft. Toch staat die nieuwbouw volledig los van de financiële problemen, benadrukt hij. “Huisvesting valt onder het kopje algemene kosten en daar is nog voldoende financiële ruimte.”

Ook de speciale nieuwsuitzendingen voor Almere, sinds een paar maanden in de lucht, staan daar los van, verzekert hij. “Het probleem zit hem echt in de personeelskosten. Daarbuiten hebben we het allemaal goed voor elkaar.”