Home Lokale radio OLON: van 275 lokale omroepen naar 77 streekomroepen

OLON: van 275 lokale omroepen naar 77 streekomroepen

De Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) wil van de huidige ca. 275 lokale omroepen terug naar 77 grotere streekomroepen. Het overkoepelende orgaan van de Nederlandse lokale omroepen heeft afgelopen week het ‘Change Board’-plan naar alle lokale omroepen in Nederland gestuurd.

Bij een streekomroep fuseren meerdere lokale omroepen in een bepaalde regio tot één grotere streekomroep. De NLPO, het adviesorgaan van de OLON, onderzocht en adviseerde de afgelopen maanden de vorming van streekomroepen in Nederland. In het voorjaar maakte de OLON bekend van lokale omroep naar streekomroep te willen. Toen werd er nog gesproken over 62 streekomroepen, dat zijn er nu 77 geworden.

Met name in de provincies buiten de Randstad, waaronder Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland en Limburg, wil de OLON terug naar slechts een aantal grote omroepen. In die gebieden zit nu vaak nog in ieder dorp of stad een lokale omroep. Bij de indeling van de streekomroepen is rekening gehouden met de wijzigingsverzoeken die tot 1 juni 2016 konden worden ingediend.

Motivering
De lokale omroepen hebben veelal nog geen motivering van de indeling gekregen. De NLPO benadrukt dat dit in de week van 23 januari 2017 gebeurt. “Mede aan de hand van de reacties van de betrokken omroepen en de zienswijzen van de gemeentebesturen zal per streek worden aangegeven waarom voor de desbetreffende indeling is gekozen”, aldus de NLPO.

De OLON wil streekomroepen omdat het medialandschap verandert en kleine lokale omroepen weinig tot geen bestaansrecht meer hebben, aldus de organisatie. OLON zei eerder al gemeenten en lokale omroepen zonodig te willen dwingen om samen te werken.

De indeling van de 77 streekomroepen is in dit document te bekijken.

Foto: NLPO