Home Landelijke radio Officiële tarieven bekend voor muziekrechten podcasting

Officiële tarieven bekend voor muziekrechten podcasting

Het NVPI, de branchevereniging voor platenmaatschappijen, heeft afgelopen week de regeling bekend gemaakt waarmee makers van podcasts de rechten voor het gebruik van muziek kunnen afdragen. Het opstellen van een dergelijke regeling kostte maar liefst 1,5 jaar tijd.

In de regeling is opgesteld dat particulieren vijftig euro per podcast per maand moeten gaan betalen om legaal muziek te gebruiken, extra voorwaarde is dat de podcast voor maximaal tachtig procent uit muziek mag bestaan. Wanneer men meer dan tienduizend downloads per maand heeft moet er 25 euro per tienduizend downloads extra worden betaald. Voor commerciële organisaties, waaronder dus alle radiostations en omroepen, geldt een tarief van maarliefst 135 euro per maand tot tienduizend downloads.

Naast deze bijdrage aan de platenmaatschappijen zullen ook auteursrechten moeten worden betaald aan BUMA/STEMRA. In de tijdelijke regeling die de auteursrechtenorganisatie heeft opgesteld betalen particulieren 35 euro per maand per podcast.

In Nederland reageren particuliere podcasters verontwaardigd op de regeling. In het verleden was er al veel ophef over de hoge tarieven en/of het ontbreken van duidelijke regelingen rondom het gebruik van rechtendragende muziek. Veel podcasters zijn in het verleden al uitgeweken naar rechtenvrije muziek, ook wel podsafe muziek genaamd.