Home Landelijke radio NPO wil meer macht ten koste van de omroepen

NPO wil meer macht ten koste van de omroepen

Als het aan de NPO ligt krijgen de omroepverenigingen minder te zeggen over wat ze gaan uitzenden. Dat staat in een concept-beleidsplan van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat in handen is van de Volkskrant. De positie van de NPO zelf wordt in de nieuwe plannen juist sterker, onder meer omdat de omroepverenigingen hun begrotingen en reserves moeten delen met de NPO.

In het beleidsplan zegt de NPO dat zij zich genoodzaakt voelt om te hervormen, omdat de commerciële zenders de zichtbaarheid van de NPO bedreigen. De omroepverenigingen zoals Avrotros en KRO-NCRV zijn nu te veel bezig met nastreven van de eigen doelen, zo staat in het plan.

Het concept-beleidsplan komt grotendeels overeen met de omroepplannen die staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgelopen najaar lanceerde. Dekker stelde daarin onder meer dat ook externe tv- en radiomakers programma's moeten kunnen maken voor de publieke omroep, zonder dat zij daarvoor eerst moeten aankloppen bij een omroeporganisatie. Dit voorstel komt terug in het concept van de NPO. Om de programma-ideeën te beoordelen worden bij de NPO speciale genre-coördinatoren aangesteld, naast de al bestaande zendercoördinatoren.