Home Landelijke radio NPO stopt over een jaar met uitzenden via AM

NPO stopt over een jaar met uitzenden via AM

De NPO stopt op 15 november 2015 met het uitzenden via de AM-band. Dit schrijft de Volkskrant. Het zou gaan om een bezuiniging van 1,2 miljoen euro per jaar.

De 200 duizend mensen die dagelijks naar NPO Radio 5 luisteren via de middengolf moeten gaan zoeken naar een andere manier om de zender te ontvangen. "De bezuinigingen van het kabinet dwingen ons tot keuzes", zegt NPO-directeur Radio Jan Westerhof tegen de Volskrant. "De zendmasten voor de AM zijn verouderd en toe aan vervanging. Nieuwe masten zijn duur. Door te stoppen besparen we 1,2 miljoen euro per jaar."

Door het uitschakelen van de zendmast wordt op jaarbasis drie miljoen kWh energie bespaard. Met een mediacampagne moeten de verstokte AM-fans overgehaald worden om over te stappen naar de digitale opties. Zo kunnen ze luisteren via de website van de NPO, de verschillende apps en via DAB+. 

AM was in de jaren vijftig en zestig erg populair. Hilversum 1 en 2 waren te ontvangen via onder meer 1008 AM. Later kwam daar Veronica bij op 192 en 538 AM. In de jaren zeventig kwam de omslag. De radiostations en de luisteraars schakelden over naar het kwalitatief veel betere FM.