NPO Klassiek heeft met behulp van kunstmatige intelligentie bekende componisten uit het verleden weer tot leven gewekt. Door middel van Bing Chat (GPT-4), Midjourney AI, historische kennis en creatieve verbeelding voeren Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven en Antonio Vivaldi campagne voor de Klassieke Top 400. Vandaag start de stemperiode voor de lijst. Van 9 tot en met 13 oktober is de Top 400 te horen op NPO Klassiek, het voormalige Radio 4.

De vernieuwende Artificial Intelligence-campagne toont de componisten in een hedendaagse omgeving, waardoor het lijkt of Bach, Beethoven en Vivaldi zó de moderne wereld in zijn gestapt. Er zijn advertenties en een tv-commercial gemaakt. Daarnaast hebben de componisten een ‘interview’ gegeven in een aantal kranten.

Stemweek

Presentatoren Sander Zwiep en Pieter van Nes nementot en met vrijdag 29 september iedere dag een andere NPO Klassiek-collega mee om stemmen op te halen in heel Nederland. Samen brengen ze klassieke muziek naar onverwachte plekken, zoals een kinderdagverblijf, een sterrenwacht, een sauna en de haven van Harlingen. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf brengt als eerste zijn stem uit voor de Klassieke Top 400 en opent daarmee de stemweek.

Foto: NPO Klassiek