Home Landelijke radio NPO kijkt naar radiozendtijd voor politieke partijen

NPO kijkt naar radiozendtijd voor politieke partijen


Zendermanager Laurens Borst gaat opnieuw naar de zendtijd voor politieke partijen op de radio kijken. "Ik ga weer eens proberen iedereen om de tafel te krijgen", zo zegt hij in Spreekbuis. Nu hebben de partijen iedere zaterdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur op Radio 5 achter elkaar zendtijd. Iedere partij krijgt tien minuten.

Het CDA, VVD en PvdA leveren elke keer iets nieuws, de SP meestal ook. Andere partijen willen nog wel eens een herhaling inzetten. D66 doet zelfs niet anders. Al meldt een woordvoerder dat zojuist "een nieuwe spot is gemaakt", de eerste sinds de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar.

CDA en SP willen uit die 'carrousel' en zien meer heil in een los, zwevend blokje zendtijd voor alle politieke partijen, apart van elkaar. Dat hoeft niet per se tien minuten lang te zijn. Radio 5 is helemaal niet heilig. "Ik heb ook wel eens voorgesteld om het blok in te zetten op Radio 1, voor TROS Kamerbreed", zegt Marey van het CDA.

"Net als op tv moet je het in kleine stukjes verspreiden over alle zenders", suggereert Stoffelsen van de SP. "Dan bereik je ook meer doelgroepen. Nu op Radio 5 zijn dat toch vooral 65plussers. Waarom zitten wij niet ook op Radio 1, 2, 3 en 4? Ook daar zitten luisteraars die politiek bewust zijn. Wat mij betreft knip je het op."

Laurens Borst sluit niet uit dat het zo ver komt. Al benadrukt hij dat de kwaliteit van de uitzendingen veel beter moet 'om op prime time radio uitgezonden te worden'.' Je zou eerst moeten onderzoeken of het volgens de Mediawet kan. Maar ik heb wel eens uitgerekend op de achterkant van een sigarendoosje dat het zou betekenen dat vier keer per dag op één van de zenders korte reclameachtige spotjes, dus geen tien minuten-uitzendingen, voor de politieke partijen wordt uitgezonden", aldus de zendermanager. "Maar concreet is op dit moment nog niets meer te zeggen dat ik weer eens ga proberen om iedereen om tafel te krijgen." Tot die tijd zit de zendtijd voor politieke partijen elke zaterdagavond in de carrousel.