Home Landelijke radio Novum wint hoger beroep van ANP

Novum wint hoger beroep van ANP

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de uitspraak in de zaak van het ANP tegen Novum verworpen. Vorig jaar werd Novum Nieuws veroordeeld tot onder meer het betalen van 50.000 euro voorschot op een schadevergoeding. Novum Nieuws werd ervan beschuldigd berichten van het ANP te pikken om eer eigen berichten van te maken. Novum Nieuws had zich daartoe op oneigenlijke wijze toegang verschaft tot de nieuwsserver van het ANP, meenden het ANP en de voorzieningenrechter.

De rechter vindt dat Novum afdoende duidelijk heeft gemaakt dat vanaf oktober 2004 Novum geen gebruik eer heeft gemaakt van de Artos nieuwsserver van het ANP. Dus is er geen grond om herhaling van de beschuldigingen door het ANP te verwachten. Dus was er ook geen kort geding nodig voor deze zaak, zo zegt het hof eigenlijk. De tegeneisen van Novum Nieuws, schadevergoeding en rectificatie door het ANP van de beschuldiging, zijn ook afgewezen, dus betalen beide partijen hun eigen kosten van deze zaak bij het hof.

In klare bewoordingen stelt het hof vast dat de voorzieningenrechter in het kort geding op te dun bewijsmateriaal is afgegaan in de veroordeling van Novum Nieuws: “Tegenover de gemotiveerde betwisting van de zijde van Novum hebben de stellingen van ANP het hof niet tot het voorlopig oordeel kunnen brengen dat medewerkers van Novum de berichten van ANP op de ‘Artos Nieuwsserver’, meer dan (wellicht) incidenteel, hebben gebruikt als grondslag voor hun eigen nieuwsdienst en dat zij deze berichten in bewerkte vorm hebben gepubliceerd.

De rechter vindt wel dat nader onderzoek moet plaatsvinden, zoals nu mogelijk is in de door ANP aangespannen bodemprocedure tegen Novum Nieuws: “Die wederzijdse standpunten vergen een nader ondersoek naar de feiten, naar verwachting ook door middel van bewijslevering, waarvoor in het bestek van dit kort geding geen plaats is.”

Bloemberg vindt dat Novum Nieuws de zaak in beroep overduidelijk heeft gewonnen. Het ANP vindt van niet. Het persbureau blijft bij haar eerder verstrekte harde bewijsmateriaal, zegt commercieel directeur Jop Pollman van het ANP. (Planet)