Home Landelijke radio Novum stopt definitief met verzorgen van nieuwsbulletins

Novum stopt definitief met verzorgen van nieuwsbulletins

Novum stopt aan het einde van dit jaar met het verzorgen van nieuwsbulletins voor radiozenders. Het ANP, sinds 1 januari 2015 eigenaar van Novum, heeft de aangesloten zenders hiervan op de hoogte gebracht. Radiozenders die nog nieuwsbulletins van Novum hebben, kunnen overstappen naar het ANP. Niet zonder consequenties: het ANP hanteert hogere tarieven dan Novum.

Met name veel lokale en kleinere regionale zenders in Nederland hebben hun nieuwsbulletins ingekocht bij Novum Nieuws. De meeste lokale omroepen betalen een bedrag naar gelang het inwoneraantal van hun uitzendgebied. Kleine lokale zenders zijn daardoor vaak maar een paar tientjes per maand kwijt aan de nieuwsvoorziening. Het ANP hanteert daarentegen tarieven met prijzen vanaf ongeveer 150 euro per maand.

Het Radionieuws

Voor Ewald van Liempt, bekend van onder meer Omroep Brabant, reden om met het initiatief ‘Het Radionieuws’ te komen. Samen met andere nieuwslezers gaat Van Liempt ‘betrouwbare en professionele nieuwsbulletins aanleveren’, die 18 keer per etmaal ververst worden.

“Veel radiostations maken nu gebruik van de nieuwsvoorziening van Novum. Maar hun service stopt aan het eind van dit jaar. Wij kregen signalen uit de markt dat er behoefte is aan een kwalitatief hoogwaardige nieuwsvoorziening, die het gat dat nu ontstaat direct kan opvullen”, aldus Van Liempt.

Lokale zenders betalen voor ‘Het Radionieuws’ een vast bedrag van 37 euro per maand, regionale omroepen zijn 97 euro kwijt en internetstations 27 euro.

Overname

Novum Nieuws werd begin deze eeuw opgericht en werd lange tijd gezien als de enige en belangrijkste concurrent van het ANP. Novum maakte in september 2014 echter bekend dat het werd overgenomen door het ANP. Reden was een tekort aan klanten. 37 van de 52 mensen verloren door de overname hun baan. Of er voor het nieuwe initiatief ‘Het Radionieuws’ wel genoeg klanten zijn om het financieel behapbaar te maken, is nog onduidelijk.

Naast het ANP is ook de NOS een belangrijke leverancier van nieuwsbulletins voor regionale en lokale zenders. De NOS levert echter geen bulletins voor commerciële radiostations. Dankzij een overeenkomst die de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) met de NOS heeft gesloten betalen de zenders een klein bedrage voor het radionieuws.