Home Landelijke radio Novum in de verdediging tegenover het ANP

Novum in de verdediging tegenover het ANP

Het persbureau Novum Nieuws nodigt journalisten uit zelf een oordeel te vormen over de journalistieke waarden en normen van het bedrijf. Het ANP heeft een rechtzaak tegen Novum aangespannen wegens oneerlijke concurrentie, onrechtmatig handelen, inbreuk op auteurs- en databankrechten en wanprestatie. De zaak dient op 28 oktober 2004 voor de rechtbank in Amsterdam. Het ANP stelt dat Novum zich via valse toegangscodes toegang heeft verschaft tot de ANP-nieuwsstroom voor dagbladen. “Na onafhankelijk onderzoek is vast komen te staan dat Novum stelselmatig en op grote schaal de ANP-artikelen, die alleen toegankelijk zijn voor betalende klanten, via deze valse codes ophaalt en gebruikt voor zijn eigen berichtgeving”, zo staat in een verklaring.

Novum heeft ook een officiële verklaring uitgegeven in reactie op de aantijgingen van het ANP. “Novum wordt als concurrent van monopoliehouder ANP, geconfronteerd met een vooropgezet juridisch plan, waarbij het ANP moedwillig tot doel heeft de goede reputatie die Novum de afgelopen 5 jaar heeft opgebouwd onherstelbaar te beschadigen. Wij kunnen niet meer doen dan ons op een oprechte wijze verdedigen tegen de valse aantijgingen waar het ANP Novum van beticht”, zo zegt Novum in de verklaring. “Wij hebben in de acht dagen die wij hebben gekregen om ons op het kort geding voor te bereiden hedenmorgen, al ons vrijpleitende bewijs bij de rechtbank ingeleverd. Helaas voor Novum wilde het ANP blijkens haar persbericht het onafhankelijke oordeel van de rechter niet afwachten.”

Managing director Bram Bloemberg vindt dat Novum altijd eerlijk de concurrentie heeft willen aangaan. “Blijkbaar wordt de positie van het ANP door de opkomst van Novum ernstig bedreigd. Het lijkt erop dat het ANP probeert zijn monopoliepositie in Nederland juridisch te verankeren door exclusiviteit op nieuwsfeiten te claimen. Het kort geding is ons inziens een poging het tij te keren, wij zien dat met vertrouwen tegemoet.”

Hoofdredacteur Marcel van de Hoef benadrukt dat Novum juist is opgericht om een ander geluid te laten horen, en dat het onzinnig is om te stellen dat ANP-verhalen worden overgeschreven. “Als het ANP claimt de exclusieve rechten op nieuwsfeiten te hebben, dan is het bestaansrecht van Novum nog groter dan wij al dachten.”