Home Landelijke radio NOVEC: Al eerder branden in zendmasten Hilversum en Markelo

NOVEC: Al eerder branden in zendmasten Hilversum en Markelo

Er waren voor 14 juli 2011 al eerder branden geweest in antenne-installaties van Broadcast Partners (BP). Dit staat in een recherche-onderzoek van mastbeheerder NOVEC waar de NOS melding van maakt. In Hilversum en Markelo zijn onderdelen van de installaties verbrand.

Uit het rapport blijkt ook dat er in 2009 in Hilversum vlammen waren ontstaan in een zogeheten combiner. Dat is een apparaat waarmee verschillende zenders naar één antenne-installatie worden geleid. Dit gebeurde toen KPN en BP allebei wilden uitzenden op een antenne-installatie van KPN. De zender van KPN zou vanzelf zijn uitgeschakeld. De vlammen doofden echter pas toen BP het vermogen eraf haalde.

In 2010 is in Markelo de binnenkant van een BP-antenne aansluiting verbrand, waarschijnlijk als gevolg van te hoge reflectie in het antennesysteem. Dat zijn energiegolven die door weerstand niet worden uitgezonden door de antennes, maar als het ware in de installatie blijven hangen en warmte veroorzaken.

Volgens getuigen zijn die branden goed afgelopen omdat apparatuur van KPN tijdig signaleerde dat er problemen in de mast waren. Daarop werd het systeem automatisch afgeschakeld. In IJsselstein en Smilde is dat niet gebeurd: de detectiesystemen van BP hebben niet gewerkt, met alle gevolgen van dien.

De rechercheurs concluderen: "Ondanks de ervaringen die BP heeft gehad met de incidenten in Hilversum en Markelo, heeft de zender van BP te IJsselstein niet tijdig geregistreerd dat er zich een probleem voordeed in het antennesysteem, waardoor een brand mogelijk voorkomen had kunnen worden". Op 15 juli vorig jaar woedde er op één dag brand in de zendmasten van IJsselstein en Smilde. Gevolg was dat IJsselstein maanden niet op vol vernogen kon uitzenden en dat de zendmast in Smilde volledig instortte.

Het onderzoek is gedaan door bedrijfsrechercheurs van Metis International. Zij spraken met tientallen technici, experts en getuigen. Onder hen ook werknemers die getuige waren van de branden in IJsselstein en Smilde. Veel technici zijn kritisch op Broadcast Partners (BP), het bedrijf dat de radiozenders verzorgt van o.a. de publieke omroep, BNR en Q-Music. BP heeft zelf niet meegewerkt aan het onderzoek.

"Ons antennesysteem is uitgefikt"
Volgens het recherche-rapport melden verschillende getuigen dat een BP-technicus na inspectie van de brandhaard op 360 meter hoogte in de mast van IJsselstein, geschrokken beneden komt. Hij laat foto's zien van verbrande en gesmolten kabels. Zelf stinkt hij erg naar brand en zijn handen zijn zwart. "Ik weet wat het probleem is, ons antennesysteem is uitgefikt", zou hij hebben gezegd.

Een andere BP-monteur vertelde "dat de zenders van BP problemen hadden met de reflectie en dat een kabel van de BP installatie het niet deed omdat er sluiting in de kabel zat". Bij te hoge reflecties kan een zender zijn energie niet kwijt en wordt de energie omgezet in warmte. 

BP stelde gisteren in een reactie dat NOVEC bezig is haar eigen straatje schoon te vegen. BP wil liever wachen op de uitkomsten van het onderzoek dat door de gezamenlijke partijen inclusief hun verzekeraars wordt uitgevoerd.

Update 22:05
Broadcast Partners ontkent in een reactie tegenover RadioFreak.nl dat er brand is geweest in haar systemen Markelo en Hilversum. "In de systemen van Broadcast Partners is noch in Hilversum noch in Markelo brand geweest. "