Home Landelijke radio “Reconstructie van NOS is onzin en natuurkundig onmogelijk”

“Reconstructie van NOS is onzin en natuurkundig onmogelijk”


"De reconstructie die het NOS journaal van heeft gemaakt van de branden in de zendmasten deugt niet." Dat zegt Algemeen Directeur van Broadcast Partners Robert-jan van der Hoeven. Volgens hem is het natuurkundig onmogelijk.

In het bericht waar Van der Hoeven op doelt maakt de NOS melding van een rapport van NOVEC. Hierin staat dat na de brand in Lopik de zenders daar uitvielen. Als reactie op het uitvallen, werden de zenders in Smilde rond middernacht op een hoger vermogen gezet naar het zuiden. Daardoor ontstond ook daar in de loop van de dag brand. Door de brand stortte de mast in.

"De suggestie wordt gewekt dat de vermogens van de zenders in Hoogersmilde zouden zijn opgeschroefd om de ontvangstproblemen rond Lopik te verhelpen. Dat is volstrekte onzin, want het is natuurkundig onmogelijk om de ontvangstproblemen van Lopik op te lossen met een vermogensvergroting in een zendmast, die op zo’n 135 km verderop staat en waar de antennes op 200 meter hoogte hangen. De radiohorizon ligt namelijk op zo’n 65 kilometer van Smilde."

"Helaas probeert Novec iedere keer opnieuw, en telkens met hetzelfde verhaal, om zichzelf vrij te pleiten en Broadcast Partners de zwarte piet te bezorgen. Novec gaat daarin zover dat er onjuiste gegevens worden opgevoerd, of interpretaties aan het papier worden toevertrouwd, die een mengsel zijn van feiten en speculaties. De deskundigheid ontbreekt ook."