Home Landelijke radio NOS moet 2,5 miljoen bezuinigen

NOS moet 2,5 miljoen bezuinigen

De diverse nieuwsafdelingen van de NOS moeten dit en volgend jaar ongeveer 2,5 miljoen euro bezuinigen. Dat heeft NOS-directeur G. Dielessen vorige week aan de ondernemings- en redactieraad laten weten en vandaag naar buiten gebracht. Door die bezuinigingsdoelstelling verdwijnen bij NOS Nieuws ongeveer 25 banen en moeten de nieuwsrubrieken sommige ambities laten varen.

De banenreductie zal gaan via natuurlijk verloop, aldus Dielessen. Dat de NOS moest besparen, was al langer duidelijk, maar de omroepleiding kon pas vandaag melden hoe de bezuiniging wordt ingevuld. Dat komt omdat de nieuwsafdelingen van de NOS pas sindskort helemaal samenwerken. Het Journaal, de radiobulletins, Teletekst, het Radio 1 Journaal en internet zijn samen op één nieuwsvloer komen te zitten. Bij deze samenvoeging zijn diverse ambities gesteld en moest efficiency worden behaald.

In december bleek dat na de samenvoeging het budget met 6 miljoen werd overschreden. Door ambities te schrappen is dat bedrag teruggebracht naar 2,5 miljoen. Het resterende bedrag moet vooral komen van het niet verlengen van tijdelijke contracten. Als gevolg van de reorganisatie werd een aantal tijdelijke werknemers ingehuurd, bijvoorbeeld om de bestaande werknemers in de gelegenheid te stellen zich te laten bijscholen met het oog op de nieuwe situatie. Die banen vervallen nu.