Home Landelijke radio NOS geeft toch radioverslag bij kwalificatiewedstrijden

NOS geeft toch radioverslag bij kwalificatiewedstrijden

De NOS-radio krijgt in afwachting van een rechterlijke uitspraak toch toegang tot de voetbalstadions als het Nederlands elftal een uitwedstrijd speelt. Ook krijgt de NOS gelegenheid tot het maken ‘van flitsen van een redelijke lengte’. Dat blijkt uit een intern stuk van de NOS-radio, waar de Volkskrant melding van maakt.

Investeringsmaatschappij Talpa van media-ondernemer John de Mol kocht vorige week de uitzendrechten van de zes uitwedstrijden van Oranje in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2006. De Mol meent behalve de exclusieve televisierechten ook de exclusieve radiorechten te hebben verworven en zal die uitzenden op Radio 10 Gold. De NOS bestrijdt het laatste.

Beide partijen hebben blijkens het document besloten de zaak aan de rechter voor te leggen. In afwachting daarvan mag de NOS radioflitsen blijven uitzenden. De NOS bestrijdt dat er een exclusief recht op radio-uitzendingen bestaat, zoals dat wel geldt voor televisie. Het interne stuk zegt daarover: Bij een tv-wedstrijd wordt het beeld van de wedstrijd geregistreerd door de exclusieve-rechtenhouder. Dat beeld is eenmalig en daardoor uniek. Met radio ligt dat anders. Iedere verslaggever geeft zijn eigen unieke interpretatie van de gebeurtenissen op het veld. Hij/zij kopieert dus niet het signaal van een ander, maar geeft eigen indrukken weer. Daardoor ligt het auteursrecht bij degene die het signaal produceert.

In de voetbalwereld wordt verschillend gedacht over deze opvatting van de NOS, maar een duidelijke uitspraak is er nooit over gekomen. Zo zaten de NOS en de KNVB elkaar eind jaren tachtig ook al in de weg over deze materie. Toen werd een compromis bereikt voordat de rechter een uitspraak kon doen.