Home Landelijke radio NOS gaat reorganiseren

NOS gaat reorganiseren

Bij de NOS gaan een hoop dingen veranderen. Directeur Gerard Dielessen vertelt in het personeelsblad Spreekbuit dat alle activiteiten van de publieke omroep in hetzelfde gebouw zullen komen. “Voor het eerst in de geschiedenis zullen alle redacties samen komen in een en hetzelfde gebouw, het Videocentrum op het Media Park. Maar dat je naast en bij elkaar zit, wil nog niet zeggen dat je automatisch gaat samenwerken. Dat is echter wel de inzet van de Nieuwe NOS. De organisatie gaat bestaan uit een afdeling Nieuws en een afdeling Sport, die multimediaal gaan werken. Zo komt er bijvoorbeeld één centrale garingsredactie. Voor de duidelijkheid: de afzonderlijke programma’s op radio en televisie blijven gewoon bestaan. En het is ook zeker niet de bedoeling dat iedere individuele medewerker multimediaal gaat werken.”

Met de veranderingen wil de NOS meer efficiency bereiken. “We staan voor paar grote uitdagingen. Ten eerste de bezuinigingen, ten tweede een nieuwe digitale infrastructuur en ten derde de verhuizing. De Nieuwe NOS is de bindende factor om de door ons gewenste kwaliteitsverbeteringen van de programma’s te realiseren en tegelijk meer efficiency te bereiken. Het geld dat daarmee vrij komt gaan we weer investeren in de programma’s.”

Volgens de NOS is zelfs sprake van een ware cultuuromslag. “Medewerkers hebben nu het gevoel dat ze voor een programma werken en niet voor de NOS. Als je chargeert kun je de programma-afdelingen zien als afzonderlijke eilanden. Dat moeten worden doorbroken”, zegt Dielessen.

De NOS gaat het Videocentrum helemaal verbouwen. “We zullen behoorlijk moeten investeren uiteraard. De overgang van het analoge naar het digitale productieproces en de opleidingen kosten natuurlijk geld. Maar het aanpassen van de organisatie levert ook geld op. Nu worden op verschillende plaatsen binnen de NOS dezelfde werkzaamheden uitgevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende extra ruimte overhouden om te kunnen investeren in de verdere ontwikkeling van de kwaliteit. We zijn op dit moment druk bezig met het verder uitwerken van inventarisaties, maar daar zijn we nog wel even mee bezig. Dat is ook een taak van de verschillende werkgroepen die nu aan de slag gaan.”

In mei begint een groot en ambitieus samenwerkingsproject rond de toetreding van tien nieuwe lidstaten tot de Europese Unie. Onder de noemer Lijn 25 zullen medewerkers van Radio 1, het Jeugdjournaal, het Journaal en NOS Actueel met een bus door Europa trekken en een reeks van programma’s maken. “Dat is echt een voorbode van hoe de Nieuwe NOS er uit moet gaan zien.”