Home Landelijke radio NOS deelt materiaal met regionale omroepen via NOS Media Cloud

NOS deelt materiaal met regionale omroepen via NOS Media Cloud


De NOS heeft een nieuw platform ontwikkeld om de uitwisseling van (sport) nieuwsmateriaal te vergemakkelijken: de NOS Media Cloud. Het is een webbased systeem waarmee deelnemers onderling fragmenten kunnen uitwisselen of ter beschikking kunnen stellen aan alle aangesloten deelnemers. De uitwisseling van materiaal tussen de NOS en de regionale omroepen in Nederland vindt sindsdien al via de Media Cloud plaats en heeft, volgens de NOS, tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezing haar dienst succesvol bewezen.

De NOS laat weten: "Het platform is uniek in Europa en is een voorbeeld van hoe landelijke en regionale (publieke) omroepen efficiënter kunnen samenwerken door gebruik te maken van elkaars content. De ontwikkel- en beheerkosten van de Media Cloud zijn bovendien laag in vergelijking met voorgaande systemen, wat een flinke kostenbesparing oplevert. De techniek en functie van de Media Cloud heeft de interesse gewekt van (publieke) omroepen in andere Europese landen. De NOS ziet het als haar publieke taak om verworven inzichten te delen en deze kennis beschikbaar te stellen aan andere organisaties die daar hun voordeel mee kunnen doen. Er is een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omroepen die zijn aangesloten bij de European Broadcast Union en er vindt nauwe samenwerking plaats met de regionale omroepen voor (door-)ontwikkeling van de Media Cloud."

Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws: "De Media Cloud is een prachtig voorbeeld van hoe IT succesvol kan bijdragen aan het journalistieke proces van nieuwsselectie. Via één koppeling op je bureaublad heb je toegang tot een groot aanbod van nieuwsfragmenten dat op één en dezelfde locatie te bekijken en uit te wisselen is. Een grote stap voorwaarts in efficiëntie en gebruiksgemak ten opzichte van eerdere systemen." 

Naast de NOS hebben de regionale publieke omroepen input geleverd en bijgedragen aan de bekostiging van de Media Cloud.

Vorig artikelRAB tevreden over opvallende radiocampagne
Volgend artikelWereldomroep zendt programma uit via radiostations in Libië