Home Landelijke radio Wereldomroep zendt programma uit via radiostations in Libië

Wereldomroep zendt programma uit via radiostations in Libië


Radio Nederland Wereldomroep zendt vandaag een Arabischtalig radioprogramma uit via onder meer de Libische radiostations Voice of Free Libia en Radio Misurata. Aan het woord komen inwoners in Libië die hun waarnemingen met de Arabische wereld delen. De presentatie is in handen van de Nederlandse-Libiër Omar Elkeddi van de Wereldomroep.

De Wereldomroep zendt het radioprogramma 'Huna Amsterdam' (vertaald: 'Hier Amsterdam') uit in de gehele Arabische regio via satelliet, internet en mediapartners. In Libië wordt het programma uitgezonden door Voice of Free Libia, dat voor de opstand nog Benghazi Radio heette en onder grote invloed van de regering opereerde. Benghazi is de tweede stad van Libië en is op dit moment in handen van de demonstranten. Daarnaast wordt het programma ook uitgezonden door het station Radio Misurata, een lokale FM station gelegen in de stad Misurata, op 200 km afstand van de hoofdstad Tripoli. Ook deze stad is in handen van de demonstranten.

Voice of Free Libia en Radio Misurata zijn tijdens de opstanden verwoest, waardoor de journalisten zelf geen programma's meer kunnen maken. "Gelukkig zijn hun zenders nog wel in tact en kunnen zij het programma via de middengolf in heel Libië en via FM in Misurata verspreiden", zegt hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep.

"Juist in deze crisissituaties is radio van essentieel belang. Zo begrijpen we van onze contacten in de stad Misurata, dat zij verstoken zijn van informatie over wat er in de rest van Libië gebeurd. Aan dat isolement brengen onze radioprogramma’s verandering", aldus Rik Rensen.

Vorig artikelNOS deelt materiaal met regionale omroepen via NOS Media Cloud
Volgend artikelQ-music heeft een nieuw jinglepakket