Home Landelijke radio ‘Nieuwe programmering Radio 1 op losse schroeven’

‘Nieuwe programmering Radio 1 op losse schroeven’

Het is nog maar de vraag of Radio 1 per 25 een nieuwe programmering kan doorvoeren. De directie van de NOS heeft namelijk verzuimd advies in te winnen bij de ondernemingsraad van de omroep. Dit zei advocaat L.I. Hofstee na afloop van de rechtszaak van de ondernemingsraad tegen de NOS-directie die vanmiddag diende bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Hofstee behartigde daar de belangen van het adviesorgaan, dat niet is gekend in het schrappen van enkele uitzendingen van het Radio 1 Journaal.

De NOS wil het Radio 1 Journaal in het weekeinde stoppen en de luncheditie tussen de middag op werkdagen drastisch inkorten tot tweemaal een kwartier. ’s Ochtends daarentegen zal het Radio 1 Journaal een half uur langer duren tot half tien.

De rechter zei tegen het einde van de zitting zo spoedig mogelijk met een uitspraak te willen komen, wat naar verwachting minimaal enkele weken in beslag neemt. Mocht de rechter de ondernemingsraad in het gelijk stellen, dan moet de NOS de besluitvorming terugdraaien en alsnog advies inwinnen, zei Hofstee. Het is daarmee onzeker of de nieuwe programmering van Radio 1 wel op 25 augustus kan worden ingevoerd.

Volgens OR-voorzitter Anouk Meeter gaat het om een principiële zaak. "Wij willen duidelijk krijgen op welk moment wij voor advies geraadpleegd moeten worden wanneer er veranderingen in het zendschema worden aangebracht."