Home Landelijke radio Negen organisaties willen in publiek bestel

Negen organisaties willen in publiek bestel

Staatssecretaris Van der Laan (media) heeft gisteren tijdens een kamerdebat bekend gemaakt dat er momenteel negen organisaties bekend zijn die als omroep in het publiek bestel willen. De reeds bekende zijn Montagne Omroep Nederland, ouderenomroep MAX, de nieuwe omroep, Nutopia en Dienamo. Maar Van der Laan zei ook dat een organisatie onder de naam Vrienden van Pim Fortuyn zich heeft gemeld.

De staatssecretaris kreeg donderdag ruime steun van de Kamer voor haar plan de ledeneis voor omroepen te verlagen naar 150.000. Tot nu toe moesten bestaande omroepen minimaal 300.000 leden hebben om ook na 1 september 2005 aanspraak te kunnen blijven maken op een plaatsje in het publieke bestel. De verlaging is vooral voor jongerenomroep BNN van groot belang omdat zij met de ruim 160.000 leden, eind vorig jaar met een grote actie binnengehaald, in veilige haven is.

Daarnaast juicht ze het toe dat het Commissariaat van de Media kritisch kijkt naar ledenwerfacties zoals omroepen als de AVRO en BNN die onlangs hielden. Het Commissariaat tikte de AVRO woensdag op de vingers omdat de omroep financiële voordelen aanbiedt via een pasje. Het bezit hiervan is gekoppeld aan het lidmaatschap van de omroep.

Eerder wierf BNN nieuwe leden op een onderwijsbeurs die niet hoefden te betalen voor het lidmaatschap. Van der Laan benadrukte donderdag in de Tweede Kamer dat het lidmaatschap van een omroep een “bewuste keuze” moet zijn.