Home Landelijke radio Nederland vindt Ledeneis achterhaald

Nederland vindt Ledeneis achterhaald

Ruim vier op de tien Nederlanders (42 procent) vindt dat publieke omroepen niet langer zendtijd moeten krijgen op basis van hun ledenaantallen, dit schrijft de Volkskrant. Volgens deze groep is de ledeneis achterhaald en moet er een andere vorm van legitimatie komen. Van de ondervraagden wil 13 procent zelfs helemaal af van de omroepverenigingen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Raad van Bestuur naar het imago van de Publieke Omroep.

Volgens de Mediawet moeten (grote) omroepverenigingen minimaal 300 duizend leden hebben. Uit de enquête blijkt dat 24 procent van de ondervraagden wel hecht aan de ledeneis. 21 Procent heeft geen mening. Interview/NSS ondervroeg 832 mensen van 13 jaar en ouder voor de enquête.

De resultaten bevestigen de klacht van jongerenomroep BNN, die onlangs grote moeite had met het verzamelen van 150 duizend leden om binnen het bestel te blijven. Volgens BNN weten veel jongeren niet wat een omroepvereniging is, laat staan dat ze er lid van willen of kunnen worden. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de ledeneis.