Home Landelijke radio NCRV positief over radio via telefoon

NCRV positief over radio via telefoon

De NCRV is tevreden over een experiment waarbij luisteraars via het mobiele telefoonnet hun eigen radiostation kunnen samenstellen. Het project met de titel ‘Callsong’ is opgestart zodat gebruikers zelf kunnen kiezen welke muziek en informatie ze via de radio ontvangen.

‘Callsong’ werkt op een zakcomputer, die met behulp van een mobiele telefoon verbinding maakt. Bij aanmelding op het netwerk kan er gekozen worden voor een muziek stijl, klassiek (Radio4), populair (Radio3) en licht (Radio2). De luisteraar kan kiezen uit een bestand van 50.000 titels. Verder kan de gebruiker kiezen uit een aantal thema’s, zoals politiek, natuur en cultuur. De luisteraar krijgt daarbinnen nieuws, interviews, documentaires en reportages aangeboden.

“Belangrijk is dat Callsong leert van het gedrag van de gebruiker. Hoe meer je aangeeft wat je wel of niet leuk vindt, hoe persoonlijker de service wordt”, vertelde Gerard Oonk, NCRV-manager Radio en Nieuwe Media woensdag bij een bijeenkomst van het project. Daarnaast is het mogelijk om geluidsfragmenten en muziek, voorzien van tekst, naar anderen te verzenden.

Hoewel alle betrokkenen positief over Callsong zijn, krijgt de proef vooralsnog geen vervolg. Het probleem is dat Callsong alleen goed werkt met snelle, mobiele verbindingen, zoals het draadloze Wi-Fi en het nog niet bestaande UMTS-netwerk, de opvolger van het huidige GPRS-netwerk.