Home Landelijke radio Ministerie verlengt DAB-licenties van de publieke omroep

Ministerie verlengt DAB-licenties van de publieke omroep


De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een verlenging gekregen van de DAB-licentie. De vergunning loopt nu tot 1 september 2017 op kanaal 12C. De verlenging is een reactie op een aanvraag die de NPO op 9 maart 2010 heeft gedaan bij het ministerie van Economische Zaken. De NPO heeft de plicht een signaal te verspreiden in een kwaliteit van MPEG2, 192 kbit/s of AAC+ 48 kb/s in stereo (dit laatste is DAB+). De meeste huidige DAB-ontvangers kunnen daardoor het signaal vanaf september niet meer weergeven.

De NPO is verplicht om per 1 september circa anderhalf miljoen hectare in Nederland te bedienen met het minimale verzorgingsniveau van 'mobiele ontvangst' en per 1 september 2015 moet dat het dubbele worden. Daarnaast staat in de licentie dat tenminste vijf 'algemene radioprogrammakanalen' (Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5) uit te zenden, alsmede vier andere publieke radiostations.

De commerciële radiostations zullen, bij verlenging van hun licenties, eveneens worden verplicht om in DAB+ uit te zenden. Momenteel zenden zij nog niet digitaal uit.