Home Landelijke radio Minister Plasterk verwacht nieuw omroepsysteem vanaf 2016

Minister Plasterk verwacht nieuw omroepsysteem vanaf 2016


Het omroepbestel heeft in zijn huidige vorm zijn beste tijd gehad. Dat denkt media-minister Ronald Plasterk (PvdA). In Het Parool zegt Plasterk dat hij verwacht dat alles anders wordt in Hilversum. Volgens de minister verandert het medialandschap in een dermate hoog tempo dat hij een grondige wijziging van de wekwijze bij de publieke omroep nodig acht. Bij het debat over de toekomst van de omroep worden ook de commerciële zenders uitgenodigd.

In 2011 begint de publieke omroep aan een nieuwe concessieperiode van vijf jaar. Plasterk denkt dat het systeem na die vijf jaar op z’n einde loopt. Hij is al bezig met verkennende gesprekken met NPO-directeur Henk Hagoort over wat er na de concessieperiode in 2016 moet gebeuren. Plasterk denkt dat de gesprekken over een nieuw systeem ‘zeer pittig’ zullen worden. “Binnen de politiek en binnen de omroep.”

Volgens de minister is er een verschuiving in het kijk- (en luister-) gedrag.”De techniek krijgt grote invloed op het kijkgedrag. De conversie van tv en internet zit er echt aan te komen.” Die verschuiving in het gedrag ondermijnt het systeem van netten en omroepen, meent Plasterk.

Dat de minister nu al de ‘herdefinitie van het omroepsysteem’ aan de kaak stelt komt omdat in 2011 verkiezingen zijn. “In de aanloop daarnaartoe moeten de politieke partijen hun mediaplannen uitwerken, en ik moet ze daartoe alle relevantie informatie geven.”