Home Landelijke radio Meeste lokale omroepen krijgen te weinig van gemeente

Meeste lokale omroepen krijgen te weinig van gemeente


Een groot deel van de gemeenten sluist het geld dat binnenkomt vanuit het Rijk om de lokale omroep te ondersteunen niet (volledig) door naar de omroepen. Dat zegt Ilja Geukers van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) in Binnenlands Bestuur.

Sinds 1 januari hebben de gemeenten een ‘onderhoudsplicht’ voor hun lokale omroep. “Voor 1 januari was de omroepbijdrage een advies. Het geld werd wel gereserveerd en door het rijk in het gemeentefonds gestort, maar er was geen betalingsplicht. Gemeenten konden het geld dus overal voor gebruiken”, zegt Geukers.

“Tweederde van de gemeenten betaalde te weinig of zelfs niets aan de lokale omroepen, al zijn er ook positieve uitzonderingen zoals Venlo dat veel meer betaald dan de rijksbijdrage”, zegt Geukers. “Omdat de wet laat is aangekondigd hebben veel gemeenten er nog geen rekening mee gehouden dus we weten nog niet wat het effect van de wet is. Maar wij gaan er als belangenorganisatie voor zorgen dat de omroepen krijgen waar ze recht op hebben.”

Vorig artikelKXradio vernieuwt programmering
Volgend artikelRTV Rijnmond wint Gouden NL-Award