Home Landelijke radio Medewerkers Kermis FM willen lokale omroep in Tilburg

Medewerkers Kermis FM willen lokale omroep in Tilburg

Medewerkers van de evenementenzender Kermis FM doen een gooi naar de licentie voor lokale omroep in Tilburg. Naast de huidige Lokale Omroep Tilburg Totaal (LOTT) zijn er twee aanvragen binnengekomen bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). Voor de aanvraag is er een nieuwe stichting in het leven geroepen: Stichting Lokale Mediainstelling Hart van Brabant.

Kermis FM was in juli tien dagen te horen tijdens de Tilburgse Kermis, de grootste van de Benelux. "We kwamen erachter dat er uitgerekend in de zesde stad van Nederland een groot gemis is aan lokale media", zegt voorzitter Martijn Planken van Hart van Brabant in het Brabants Dagblad. "Nu is de kans om daar verandering in te brengen. Er gebeurt zo gigantisch veel in deze stad. Daar kun je zo veel mee doen."

De LOTT heeft de licentie nu bijna vijf jaar, maar er is slechts een keer per week een uur uitzending op televisie. Toch snapt voorzitter Jan Meeuwsen niet waarom er een gemis aan lokale media is. "Sinds een paar maanden zenden we 24 uur per dag uit", zegt hij. "Daarvoor was dat slechts 1 uur per week. Maar we zijn nog van alles aan het ontwikkelen en hebben allerlei plannen voor een kabelkrant en radio op de kabel en ether."

Planken wil daar geen vijf jaar over doen. "We willen een crossmediaal burgerplatform opzetten waarbij de Tilburgers en alles van hen bezighoudt centraal komt te staan. De nieuwe omroep wil ook gaan samenwerken met verschillende opleidingen in Tilburg. "We hebben hier een school voor journalistiek. Maar als je ervaring op wil doen, dan moet je naar een lokale omroep in een andere gemeente."

Er wordt al heel lang niet uitgezonden in de ether in Tilburg. Voor de LOTT had Radio Televisie Tilburg (RTT) de vergunning, maar ook toen werd er bijna niet uitgezonden. De LOTT had in 2005 ook de ambitie om uit te gaan zenden, maar tot nu toe is het bij het ene uur per week op tv gebleven.

Begin volgend jaar beslist het CvdM wie de licentie krijgt. "Ons plan past echt bij Tilburg. Ik hoop zo dat het Commissariaat en de raad dat ook zien", zegt Martijn Planken. Meeuwsen denkt toch dat zijn omroep mag blijven. "Wij hebben de afgelopen jaren voldoende bewezen bestaansrecht te hebben."