Home Landelijke radio McKinsey: Publieke Omroep kan 100 miljoen besparen

McKinsey: Publieke Omroep kan 100 miljoen besparen

De publieke omroep kan volgens onderzoeksbureau McKinsey 60 tot 100 miljoen euro per jaar besparen door efficiënter te werken. Het rapport van McKinsey over de financiële situatie van de publieke omroep is woensdag bekend gemaakt.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) wegens de bezuinigingen die de overheid de omroep heeft opgelegd.

De regering heeft de omroep in 2004 een bezuiniging van 40 miljoen euro per jaar opgelegd, dit zal oplopen in 2007 tot 80 miljoen. Omdat ook de STER-inkomsten zullen dalen door de stagnerende economie zijn stevige maatregelen nodig. “Om de bezuiniging voor 2004 te realiseren en tegelijkertijd investeringen te kunnen doen in verbeteringen zijn keuzes op het takenpakket nodig”, schrijven de onderzoekers.

Onder de taken verstaat McKinsey complete zenders die wezenlijk anders moeten gaan werken, daarvoor is in sommige gevallen een wetswijziging nodig. Zo wordt er gezegd dat 747 AM in de piekuren Radio 1 zou kunnen doorgeven, dit zou een besparing zijn van 8 miljoen euro per jaar.

Verder wordt er gezegd dat er flink bezuinigd kan worden op de omroeporkesten en op de wereldomroep. Dit zou ongeveer een bezuiniging zijn van 45 miljoen euro per jaar. Een andere taak, het gratis verspreiden van programma’s via de satelliet, kan wellicht ook worden gestopt. Net als het uitzenden van tv-programma’s via de ether, dit is een besparing van 3 tot 14 miljoen euro per jaar.