Home Landelijke radio Lokale omroep Tilburg vraagt geld om in oktober te beginnen

Lokale omroep Tilburg vraagt geld om in oktober te beginnen

De nieuwe Lokale Omroep Tilburg Totaal (L.O.T.T.) heeft om geld gevraagd bij het stadsbestuur om de radio- en televisieprogramma’s te kunnen starten. De omroep wil een bijdrage uit het gemeentefonds van ongeveer 20.000 tot 30.000 euro. Volgende week start de nieuwe lokale omroep ook een sponsorwerfactie onder bedrijven in de regio. Regionale bedrijven kunnen de omroep voor verschillende bedragen sponsoren en krijgen daarvoor zendtijd terug. “Zodra we het geld bij elkaar hebben, kunnen we gaan uitzenden“, verduidelijkt voorzitter M. Panis, die nog niet van financiële problemen wil spreken. Op dit moment heeft Tilburg nog geen lokale omroep.

Panis benadrukt ook dat de stichting niet om subsidie van de gemeente vraagt. “Het geld uit het gemeentefonds is bedoeld ter ondersteuning van de publieke omroepen. We hebben altijd gezegd dat we geen subsidie willen en dat is nog steeds zo. Wanneer de gemeente het ons wil lenen, is dat ook goed.“ Panis hoopt in oktober met de kabelkrant van start te gaan, later beginnen de radio- en televisieuitzendingen. “De mensen en de apparatuur zijn er. Met de kabelkrant kunnen we ook inkomsten binnenhalen.“ Niet alleen het stadbestuur heeft de brief ontvangen, ook alle politieke partijen.

In februari kreeg L.O.T.T. de zendvergunning van het Commissariaat voor de Media. Radio Televisie Tilburg, die om verlenging van de zendmachtiging had gevraagd, werd gepasseerd. Het Commissariaat liet meewegen dat RTT jarenlang niets met de vergunning heeft gedaan. Maar de strijd tussen de twee omroepen is nog niet voorbij. In mei vroeg L.O.T.T. kabelbedrijf Essent om haar voorganger van de kabel te halen. Vorige maand besloot de rechter in Maastricht echter dat het kabelbedrijf RTT op de kabel moet laten zolang de nieuwe omroep nog geen programma’s biedt. RTT liet het hier niet bij zitten. De omroep heeft ook het besluit van het Commissariaat voor de Media aangevochten en wil de zendmachtiging terug. Bij de rechtszaak, vorige week, benadrukte RTT wel dat ze in de toekomst graag wil samenwerken met L.O.T.T.

De fractie van Algemeen Belang heeft zich de problemen van L.O.T.T. aangetrokken. In een brief aan het college van B. en W. vraagt de partij om opheldering. Algemeen Belang wil weten of de gemeente inderdaad de omroep financieel kan en wil steunen. Ook vraagt de partij of het college bereid is om de omroep een voorschot te geven, zodat L.O.T.T. de ether in kan. [BD]