Home Landelijke radio Leden TROS, VARA en NCRV stemmen in met omroepfusies

Leden TROS, VARA en NCRV stemmen in met omroepfusies


De leden van de TROS, VARA en NCRV hebben ingestemd met de omroepfusies die zijn voorgesteld. Dit weekend ging de Verenigingsraad van de VARA akkoord met een fusie met BNN. De leden van die omroep gingen eerder al akkoord.

Ook de ledenraad van de TROS kwam bij elkaar. De raad ging unaniem akkoord met de voorgenomen fusie met de AVRO. Ook de NCRV stemde unaniem in met een fusie met de KRO. NCRV-directeur Coen Abbenhuis is blij met de beslissing van de verenigingsraad, het hoogste orgaan binnen de omroep. "We zullen op basis van gelijkwaardigheid de besprekingen met de KRO voeren. De combinatie NCRV-KRO wordt een krachtige en brede sociaal-maatschappelijke omroeporganisatie in het hart van het publieke bestel." De leden van de KRO waren al akkoord.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kwam onlangs zelf met een fusieplan in samenspraak met de omroepen, waarin staat dat de KRO samengaat met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. In het voorstel blijven de EO, Omroep MAX en VPRO op zichzelf en de NOS en NTR, die geen leden hebben, blijven ook zelfstandig.

De aspirant-omroepen WNL en PowNed mogen straks aansluiting zoeken bij één van de fusieomroepen, zodra ze definitief zijn toegelaten tot het bestel. PowNed zei eerder al niet samen te willen.