Home Landelijke radio Laurens Borst: één redactievloer voor Radio 1

Laurens Borst: één redactievloer voor Radio 1

Als er één redactievloer komt voor Radio 1 moet de zender nog meer als één geheel gaan klinken. Dit zegt zendermanager Laurens Borst in de Volkskrant. "Een plek waar alle redacteuren en presentatoren elkaar ontmoeten, inspireren en met elkaar kunnen overleggen."

Momenteel hebben de programmamakers van de verschillende omroepen hun eigen redactie bij de omroep. Ze komen alleen naar de Radio 1-studio voor hun programma en gaan daarna weer naar hun eigen redactie. Borst verwacht dat het nog wel twee jaar kan duren voordat zijn plan ook werkelijkheid is geworden.

Vorig jaar vernieuwde de zender de programmering. "De zender was versnipperd geraakt", zegt Borst. "We moesten urgenter worden." Sinds januari 2014 zorgt de NOS voor streaming nieuws, ieder uur minstens twee nieuwsitems binnen het programma. "Dat was een unicum. Dat de NOS mocht inbreken in afzonderlijke programma's van de omroepen."

Programmamakers moesten wennen aan de nieuwe werkwijze – dat duurde wel een half jaar. "In het begin vond de NOS het lastig om aan die twee items te voldoen; de nieuwslat mocht niet te laag liggen. Ook de omroepen werden geacht om direct het nieuws te duiden in hun programma's. Dat gaat nu heel goed."

Borst is tevreden over de nieuwe programmering. "Er zijn geen programma's mislukt." Wel willen sommige omroepen een andere uitzendtijd. Redacties van Kamerbreed en Argos willen terug naar de zaterdagochtend, op de plek waar nu het nieuwe programma van Frits Spits, de Taalstaat, wordt uitgezonden. "Die redacties denken daar meer publiek te trekken dan op zaterdagmiddag, maar ik denk daar echt anders over. Kamerbreed en Argos zijn juist nodig om de zaterdagmiddag een nieuwe injectie te geven. Ik verander de volgorde niet, maar we blijven met elkaar in gesprek."