Home Landelijke radio Kumeling Webradio: non-commercieel, kunstzinnig en absurdistisch

Kumeling Webradio: non-commercieel, kunstzinnig en absurdistisch

Het internet heeft er een kunstzinnig webradiostation bij. Sinds afgelopen woensdag is Kumeling Webradio in de lucht.

Oprichter Jeroen Kumeling noemt het een station in de breedte. Hier ontbreekt natuurlijk Het Gescheurde Doek niet, het kunstprogramma dat Kumeling maakt voor Enschede FM en Radio Hengelo. Hetzelfde geldt voor De Vliegende Zeepkist, absurdistische radio met sketches, muziek en onzinreportages zoals het straatinterview over de vraag ‘Wat vindt u van de kwaliteit van het geluid in Enschede?’. Kumeling Webradio trekt die alternatieve lijn door. Hij biedt loungemuziek aan om te relaxen, experimentele elektronische muziek voor de durfals en Alternatief FM voor hen die genoeg hebben van de platgetreden paden. Verder is er nog oosterse esoterische muziek van bijvoorbeeld Mantra Radio.

Kumeling was al vroeg actief als radiomaker bij een geheime zender in Duiven. Tijdens zijn studie aan de AKI in Enschede was het even stil, maar daarna pakte hij zijn oude liefde weer op bij Radio Enschede (nu Enschede FM). Hij is er sinds 2000 hoofdredacteur. “Nee, het is geen experimentele zender. Tenminste overdag niet, want dan kennen we een brede programmering. Maar ’s avonds richten we ons op doelgroepen. Dan is er genoeg ruimte voor vernieuwing en experimenten.”

De commerciële zender Radio Twente moest onlangs de uitzendingen staken, omdat ze te duur waren geworden. Kumeling is niet bang dat hem hetzelfde lot wacht. Muziekrechten “Je moet niet zo groot beginnen. Voor mij is het een hobby. Ik heb een non-commerciële radiozender. Eentje die veel tijd kost, maar weinig geld. Ik heb bewust een Amerikaanse provider gekozen, zodat de muziekrechten nog betaalbaar blijven. Maar natuurlijk hoop ik wel dat ik het nog wat kan uitbreiden. Er zijn nog plannen om iets te doen met media-kunstenaars van de Enschedese AKI. Of er genoeg luisteraars voor zijn? Och, zolang het me weinig kost… Ik heb de drang om mensen te laten horen dat er meer is op de radio. En ik denk in ieder geval wel dat mijn zender op http://www.kumeling.nl. iets toevoegt.”