Home Landelijke radio KRO en NCRV praten over ‘verregaande samenwerking’

KRO en NCRV praten over ‘verregaande samenwerking’


De KRO en de NCRV praten over 'vergaande samenwerking'. Directievoorzitter Koen Becking van de KRO zegt in de Volkskrant dat er 'verkennende gesprekken' zijn. Volgens hem hebben de programma's en de missies van beide omroepen veel overeenkomsten. Uiteindelijk zou een Christelijke omroep tot de mogelijkheden behoren. De gesprekken zitten volgens de NCRV in een vroeg stadium. Er wordt pas sinds deze week gesproken.

Het is te vroeg om te zeggen of de KRO en NCRV ook gaan fuseren, stelt Becking. Hij zou graag zien dat ook de IKON zich aansluit bij de samenwerking, naast de RKK, dat al nauw is verbonden met de KRO. De EO wil volgens Becking niet meedoen met zo'n grote Christelijke omroep. De KRO-voorman heeft daar begrip voor, gezien het eigen geluid van de Evangelische Omroep.

Door de mogelijke bezuinigingen wordt er door veel omroepen gepraat over samenwerking. De VARA meldde woensdag met BNN en de VPRO te praten over intensieve samenwerking. Een fusie van deze omroepen is niet uitgesloten, zegt VARA-voorzitter Cees Korvinus. Maar de VPRO denkt er anders over. De VPRO en de VARA werken – met de NPS – al tien jaar samen in het Net 3-gebouw, maar wat de VPRO betreft blijft het bij samenwerken. "De VPRO heeft een eigen identiteit, met een duidelijke eigen achterban: de creatieve klasse", zegt directeur Lennart van der Meulen. "Als wij laten weten de film van de Beagle te vertonen, hebben we binnen drie uur een zaal met 750 mensen vol."

WNL-baas Fons van Westerloo opperde eerder ook al dat hij in is voor een fusie met Omroep MAX en de TROS. De NPS, Teleac en RVU zijn eerder al gefuseerd tot NTR.

Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) pleitte er al eerder voor het aantal omroepen terug te brengen naar 15. De voormalige EO-directeur deed die suggestie vanwege de dreigende onbestuurbaarheid en de groeiende kritiek op Hilversum, vooral van de politiek.