Home Landelijke radio Kritiek op hoeveelheid sport op Radio 1

Kritiek op hoeveelheid sport op Radio 1

NPO Radio 1 besteedt sinds vrijdag te veel aandacht aan sport. Dat vindt althans Jeroen Smit, onderzoeksjournalist en tot vorig jaar hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Smit ging vanochtend in ‘Mediaforum’ op Radio 1 de discussie aan met Laurens Borst, zendermanager van Radio 1. De publieke nieuwszender startte vrijdag met de Sportzomer 2016.

“Vooropgesteld, ik ben een voetballiefhebber. Ik kijk voetbal, vind het leuk en interessant. Maar ik zat gisteren van 17:45 uur tot 18:45 uur in de auto. Om 18:00 uur komt er gelukkig nog het Journaal voorbij, maar verder wordt er het volle uur – afgezien van twee plaatjes – over de EK-wedstrijd Ierland-Zweden gepraat”, aldus Smit. “Er is van alles aan de hand, Microsoft heeft LinkedIn overgenomen, Orlando, de nieuwe kabinetsplannen. Niéts van dat. En dan denk ik: dat klopt niet, hier ga je over grenzen heen.”

Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, reageerde: “De bedoeling van de sportzomer is dat we een sport- en nieuwszender zijn, omdat we weten dat we zoveel sportevenementen hebben. Het hoort bij Radio 1 om sport te brengen.” Volgens Borst is er nu een programmering waarbij ruimte is voor al het nieuws dat zich aandient. “Die onderwerpen zijn allemaal ruim aan orde geweest”, aldus de zendermanager.

‘Ongelooflijk’
Smit: “Ik vraag me af wat al die redacteuren nu moeten doen. Moeten die allemaal bezig zijn met te bedenken of Zweden de goede rechtsback heeft opgesteld?”. Zendermanager Borst: “Nu zijn we drie dagen met de sportzomer bezig en je hebt al zo’n oordeel erover. Ik vind het echt ongelooflijk voor iemand die zo’n reputatie heeft.”

Ook Jeroen Pauw uitte vorige week kritiek op de Sportzomer van Radio 1. “Vanmiddag om 15:00 uur uur de vast belangrijke wedstrijd Zwitserland – Albanië. Maar waarom begint de sportzomer op Radio 1 dan al om 9:30 uur? Er is meer”, twitterde Pauw.

In de Sportzomer van Radio 1 zijn de reguliere programma’s te komen vervallen en besteedt de zender vanaf ’s ochtends 9:30 uur aandacht aan de diverse sportevenementen van deze zomer.