Home Landelijke radio KPN verhoogt zendmast RAI

KPN verhoogt zendmast RAI

De zendmast naast de RAI in Amsterdam wordt verhoogd. Met 146 meter kunnen de zenders straks boven de nieuwe kantoorpanden uitkomen die aan de Zuidas worden gebouwd, zoals het hoofdkantoor van ABN Amro. Aan de Zuidas mogen kantoortorens tot een hoogte van 101 meter worden gebouwd. Die blokkeren vervolgens de signalen van de KPN-toren. Onder meer Yorin FM, Radio Noord-Holland en City FM zenden vanaf de toren uit.

”Om de kwaliteit van signalen te garanderen, moeten we de hoogte in,” zegt een woordvoerder van KPN. ”De toren wordt straks helemaal door hoge gebouwen ingekapseld. Daardoor zouden grote delen van Amsterdam geen tv- en radiosignalen meer ontvangen.” Met een hijskraan van 160 meter worden de onderdelen van de nieuwe, tijdelijke zendmast deze week neergezet, pal naast de bestaande toren.

Het gaat echter om een tijdelijk mast. Naar verwachting zal de mast tot eind 2007 dienst doen. In de tussentijd wordt de oude ‘PTT-toren’ helemaal opgeknapt. De opbouw wordt boven een hoogte van 70 meter afgebroken. Vervolgens wordt er een nieuwe top opgezet, waardoor ook de bestaande KPN-toren op 146 meter komt. Hoger kan niet vanwege Schiphol.

De tijdelijke mast en de toekomstige, verhoogde KPN-toren zijn na de schoorsteen van de Afval Energiecentrale in het Westelijk Havengebied (176 meter) het hoogste bouwwerk van Amsterdam. (Parool)