Home Landelijke radio Kort radionieuws van maandag 3 februari

Kort radionieuws van maandag 3 februari

Radio Rijnmond weer marktleider

Radio Rijnmond mag zich de laatste maanden van vorig jaar weer marktleider van de Rijnmond-regio noemen. In zijn algemeenheid kon Radio Rijnmond op werkdagen tussen 8 en 13 uur op een zeer stabiel hoog marktaandeel rekenen.

Het programma ‘Met Wie’, waarin luisteraars tussen 18 en 19 uur hun mening op de actualiteit kunnen geven, had in november/december van het vorig jaar een marktaandeel van maar liefst 20%. Het interactieve programma behaalde de hoogste luisterdichtheid sinds 1997. Ook de programma’s in het weekend konden rekenen op een enorme stijging van de luisterdichtheid.

Drontenaar wint gedichtenwedstrijd op Radio Flevoland

Gjalt Huizenga uit Dronten is in het radioprogramma ‘Espresso’ winnaar geworden van de Radio Flevoland gedichtenwedstrijd.

Huizenga was 1 van de 16 genomineerden die op donderdag 30 januari, de nationale gedichtendag, hun gedichten mochten voordragen in de studio van Radio Flevoland. De gedichten werden beoordeeld door de Almeerse dichters Thom Ummels en Mario
Withoud. Huizenga heeft in zijn winnende gedicht Pioniersland zijn ervaringen als polderpionier in Flevoland verwerkt.

Zendamateurs laten rampnacht ’53 herleven

Vier zendamateurs uit Moerdijk laten de dagen na de rampnacht van 1 februari ’53 de komende twee weken in de ether herleven. Zaterdag legden ze contact met de andere twaalf plaatsen waar ook toen zendamateurs de eersten waren die de wereld konden vertellen over de vreselijke gebeurtenissen die zich voltrokken.

“Op een paar plaatsen gebruiken ze zelfs originele zenders uit die tijd, afkomstig uit het museum in Budel”, vertelt M. Jansen uit Fijnaart. Samen met R. van de Vorm, J. Goudswaard en C. Aarts bemant hij de zenders van de post die de roepnaam PA6SAB heeft. Ze vertellen de verhalen van toen, voor wie het maar horen wil. Want wie een wereldontvanger of een scanner bezit, kan de contacten tussen de radiostations beluisteren, op 3,7 Megahertz AM.

De zendamateurs speelden ook in Fijnaart en Heijningen in ’53 een cruciale rol. Toen alle verbindingen waren weggevallen, zetten zij een provisorisch netwerk op dat de ramp enigszins in kaart bracht en een noodkreet over de wereld zond. En zo ongetwijfeld mensenlevens redde.

Mensen die de komende dagen verbinding maken met de Moerdijkers, krijgen een speciale QSL-kaart toegestuurd met foto’s van de ramp en van het monument aan de Hoge Heijningsedijk.