Home Landelijke radio “Kermis FM is een soort permanente Freaknacht”

“Kermis FM is een soort permanente Freaknacht”

"Nou ik er toch ben, maak ik er ook een feestje van ook!" Radio Veronica-dj Alex Oostveen is naar Tilburg gekomen om samen met Martijn Muijs een programma te maken op Kermis FM. Hij heeft er meteen een weekendje Tilburg van gemaakt. "Ik was hier nog nooit geweest. Maar nu blijf ik slapen, ik heb ook m'n vrouw meegenomen. Maken we morgen nog even een rondje over de Kermis."

"Ik ga echt allemaal muziek draaien die ik nog nooit gedraaid heb", zegt Martijn Muijs als hij net Lamme Frans met Wakker met een Biertje gedraaid heeft. En dat is misschien wel precies wat de twee naar de evenementenzender van de Tilburgse Kermis brengt. Met zo'n anderhalf miljoen bezoekers is de kermis een van de grootste evenementen van Nederland. Ondanks landelijke uitzendingen via 101 TV en het evenementenkanaal van Ziggo blijft Kermis FM een leuke speeltuin voor landelijke dj's.

Ook achter de schermen wemelt het van de mensen die in de landelijke media werken en speciaal vrij hebben genomen om mee te werken aan Kermis FM. "Het is een soort georganiseerde chaos", zegt Q-music vormgever Niels de Koning. Sinds een paar jaar regelt hij de processing van de 105.9 FM-zender die in en rondom Tilburg te ontvangen is. "Er gebeurt zoveel op de zender en het gaat maar door. Heel leuk om bij te zijn!"

Rob Janssen
In de regie zit Rob Janssen de beelden te schakelen voor Kermis FM Teevee. Sinds 2012 is hij betrokken bij Kermis FM en is sindsdien regelmatig in Tilburg te vinden, ook buiten de kermis om. "Het is een fantastische feeststad!" Oorspronkelijk is hij een tv-maker, maar is altijd een radiofan geweest. Twee jaar geleden was hij voor het eerst te horen op Kermis FM en maakte hij kennis met het maken van radio. "Vorig jaar had ik voor het eerst solo m'n eigen programma. Dat was heel spannend, maar ontzettend leuk en dat smaakte naar meer." En het werd ook meer, want het ging zo goed, dat hij opgepikt werd door de opleiding van 3FM. Vanaf 1 augustus is hij daar wekelijks te horen in de nacht van vrijdag op zaterdag met 'De Orde van de nacht', samen met Jasper Leijdens. "Kermis FM is eigenlijk een soort permanente freaknacht, dus dan kan ik vast optimaal wennen."

Het jinglepakket van Kermis FM is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum en ingesproken door Ferry van der Heijden. De mobiele studio komt van Ericsson. De FM-zender staat op het dak van het gemeentekantoor in Tilburg op 32 meter hoogte.

De studio van Kermis FM in Tilburg
De studio van Kermis FM op het Piusplein in Tilburg

De zender van Kermis FM
De FM-zender van Kermis FM in Tilburg