Home Landelijke radio Ook strijd vanuit Rotterdam voor Veronica-boot

Ook strijd vanuit Rotterdam voor Veronica-boot

De Norderney kan ook nog naar Rotterdam. De beoogde ligplaats voor het schip, dat dienst moet gaan doen als discoboot, is de Wilhelminakade bij Hotel New York. De ondernemer Klaas Kooistra en zijn compagnon Joop ten Cate zeggen een investeerder te hebben gevonden om hun droom te verwezenlijken.

Zij zijn echter niet de enigen die op de radioboot azen. De andere gegadigde is het Groningse Entertainment International bv, die de boot voorgoed in Zwolle wil laten aanmeren als danscafé. Het oude zendschip van Radio Veronica heeft veel omzwervingen gemaakt en ligt nu al meer dan een jaar werkeloos in de haven van Antwerpen.

De komende weken moet duidelijk worden wie de dans om het schip wint. Dat het hard tegen hard gaat, blijkt uit opmerkingen van de gegadigden, die elkaars plannen kansloos achten. “Ik ben mede-eigenaar van het schip en daarbij komt dat de gemeente Zwolle positief staat tegenover mijn plannen”, zegt Wouter van der Meer van Entertainment International bv. “Als alles meezit, ligt het schip voor de kerst in Zwolle.”

Kooistra denkt daar beduidend anders over. “De Zwolse gemeenteraad heeft geen ja gezegd tegen de komst van het schip. Bovendien is Van der Meer slechts mede-eigenaar. Een hoger bod van onze zijde kan de andere mede-eigenaar doen besluiten met ons in zee te gaan.” Kooistra en Ten Cate konden het schip afgelopen zomer al bemachtigen voor een miljoen euro, maar dat vonden zij toen te veel. Hoeveel ze bereid zijn nu te bieden, willen ze niet zeggen. Kooistra, strijdlustig: “Let op mijn woorden: het is nog geen gelopen race!”

De Norderney was vanaf 1964 het schip waarvanaf de piratenzender Veronica zijn populaire radio-uitzendingen verzorgde. De voormalige IJslandse trawler sloeg in 1973 los van de ankers en liep op de kust bij Scheveningen, wat dramatische televisiebeelden opleverde. Daarna was het snel gedaan met de zender. In 1974 werd als gevolg van nieuwe wetgeving de stekker uit de zender getrokken. [AD]