Home Landelijke radio Kamer fluit kabinet terug over frequentieverdeling

Kamer fluit kabinet terug over frequentieverdeling

De Tweede Kamer houdt donderdag een spoeddebat over de commerciële radio. Het plan van het kabinet on de frequenties te verdelen is slecht gevallen bij PvdA, VVD, CDA, SP en D66. Staatssecretaris Van Leeuwen (Media) kreeg vanavond tijdens het vervolg op het overleg van gisteren de wind van voren. Hij zal later woensdagavond moties om de oren krijgen, die erop neer komen dat het demissionaire kabinet het voorstel niet tijdens de vakantie van de Tweede Kamer, die vrijdag begint, kan doordrukken. Op grond van een rechterlijke uitspraak dient de regering echter voor 1 januari duidelijkheid te bieden over de toekomst van de commerciële zenders.

De partijen in de kamer hadden gisteren net hun kritiek geuit op het plan van het kabinet om de frequenties te verdelen. In het betoog van Staatssecretaris Van Leeuwen moest die vergadering afgebroken worden omdat de Tweede Kamer leden aan een stemming deel moesten nemen.

Er is al jaren politiek gesteggel over de verdeling van de frequenties van de commerciële zenders. Er is een patstelling ontstaan, doordat de partijen allen een ander standpunt innemen. Van Leeuwen deed daarom woensdag een beroep op alle fracties om water bij de wijn te doen in een laatste poging er samen uit te komen. Maar de Kamer bleek vooral eensgezind in het afwijzen van het kabinetsvoorstel.

Van Leeuwen overviel de Tweede Kamer door pas tijdens het overleg een uitwerking te geven van de criteria waaraan zenders moeten voldoen om een plekje in de ether te krijgen. De Kamer viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Dit is “Radio Gaga”, zei Kamerlid Bakker van D66: “Een demissionair kabinet moet luisteren wat de Tweede Kamer wil.”

Het debat zou eerst op woensdagavond worden gehouden, maar is nu verplaatst naar donderdag. De woordvoerders van de fracties gaven vanavond gehoor aan het verzoek om “bedenktijd”. Het verzoek kwam van staatssecretaris Van Leeuwen (Media) en staatssecretaris Wijn (Economische Zaken).