Home AM Radio Kamer: “747AM moet stoppen voor Radio 1 op AM”

Kamer: “747AM moet stoppen voor Radio 1 op AM”

Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt komt Radio 1 weer op de middengolf. 747AM zou hiervoor opgeofferd moeten worden. Volgens de kamerleden Fadime Orgu (VVD) en Joop Atsma (CDA) wordt het verdwijnen van Radio 1 als een gemis ervaren. “Vooral voor Nederlanders in omringende landen”, zo staat in hun motie die werd aangenomen. Daarnaast zijn de kamerleden het niet eens met het verdwijnen van het Radio 1 Journaal van 747AM ten kosten van urban-uitzendingen die FunX ook al uitzendt.

Om 747AM op te heffen is een wetswijziging nodig. Zendercoördinator Jan Westerhof van Radio 1 en 747AM is niet blij met de plannen. “Het is een herhaling van zetten. Het is niet de Tweede Kamer die over de programmering gaat. De zendtijd van de kleine 39f-omroepen moet dan verdeeld worden over de andere vier zenders. Dat heeft dramatische gevolgen. Ik weet niet of Joop Atsma dat nu bedoeld heeft.”

Westerhof zegt ook dat het juist de Tweede Kamer was die wilde dat Radio 1 van de middengolf afging vanwege de dubbele dekking. Hij stipt ook aan dat de uitzendingen van het Radio 1 Journaal op 747AM niet tot meer luisteraars leidde. (Broadcast Magazine)