Home Landelijke radio Kabinet vraagt om nieuw vonnis radiofrequenties

Kabinet vraagt om nieuw vonnis radiofrequenties

Het kabinet gaat de rechter vragen zijn vonnis over het veilen van radiofrequenties te herzien. Premier Balkenende zei vrijdag na de ministerraad dat een advies van de Raad van State over de kwestie goede hoop biedt dat deze actie succes zal hebben.

Het kabinet blijft dus bij het standpunt dat er een vergelijkende toets moet komen om de nieuwe frequenties voor de commerciële stations te bepalen. Dat voornemen is echter doorkruist door de bestuursrechter in Rotterdam, die heeft bepaald dat frequenties geveild moeten worden. Dat zou voor 16 september moeten gebeuren. Een van de overwegingen van de rechter was dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt welke maatschappelijke belangen meespelen in de vergelijkende toets die het wil hanteren.

Het kabinet is van plan dat nu beter te gaan doen. Het gaat dan om vragen als: hoe belangrijk is het om een commerciële nieuwszender, klassieke zender of alternatieve popzender te hebben? Woordvoerder M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) begrijpt de ’terugtocht’ van het kabinet naar de rechter. “Ik vraag me echter alleen af waar het kabinet dan mee terugkomt. Hoe gaat het de vergelijkende toets dan opstellen?”, vraagt Banga zich af.