Home Landelijke radio Kabinet verzacht bezuinigingen op NPO definitief met 40 miljoen

Kabinet verzacht bezuinigingen op NPO definitief met 40 miljoen

NPO Logo

De bezuiniging op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor 2019 wordt definitief met 40 miljoen euro verlaagd. Dat heeft het kabinet besloten. Eerder werd al duidelijk dat de coalitie de bezuiniging van 62 miljoen euro als gevolg van teruglopende reclame-inkomsten wilde verzachten. Voorwaarde dat was er een plan voor de toekomst kwam. Volgens het kabinet voldoet het plan van de NPO, dat door alle omroepen wordt gesteund, aan alle voorwaarden voldoet.

In het plan geeft de NPO aan hoe de tegenvallende reclame-inkomsten op de korte termijn opgevangen kunnen worden. Hierbij wordt de programmering zo veel mogelijk ontzien. Het budget voor journalistieke producties neemt zelfs toe. De NPO kan binnen dat budget wel kiezen voor programmatische vernieuwing.

“Met deze ingrepen is de NPO in staat om haar publieke taak adequaat uit te blijven voeren”, aldus het kabinet. Daarnaast hebben de NPO en de omroepen een aantal maatregelen voorgesteld die bijdragen aan herstel van de mediareserves. Daarmee zijn tegenvallers uit het verleden opgevangen, maar die pot is bijna leeg. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat een tekort van de komende paar jaar wordt vermeden.

Volgens de Telegraaf gaat zes van de 40 miljoen euro naar radio.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO