Home Landelijke radio Kabinet verdeeld frequenties in januari met Alternatieve popmuziek-pakket

Kabinet verdeeld frequenties in januari met Alternatieve popmuziek-pakket

Er zit weer schot in de zaak rondom de FM-frequenties, Staatssecretaris Van Leeuwen, van Cultuur, wil dat er volgend jaar in ieder geval één en wellicht twee zenders komen voor de alternatieve popmuziek.

Dit blijkt uit voorlopige plannen van het kabinet om in januari na jaren van oponthoud een begin te maken met de verdeling van negen commerciële radiofrequenties. Eerder gaf het kabinet te kennen een nieuwszender, een klassieke zender en een Nederlandstalige zender op de nieuwe frequenties te willen hebben.

Het karakter van vier zenders ligt dus al vast. Maar voor de overige vijf is de invulling van de programmering vrij maar komen er wel een aantal regels. Het kabinet wil bijvoorbeeld de eis stellen dat er nieuwsberichten worden uitgezonden, hier over zal de ministerraad volgende week de knoop door hakken.

Van Leeuwen wil ook vastleggen dat niet meerdere stations met hetzelfde format gaan draaien. Zo wil hij vastleggen dat alleen Sky Radio het huidige format van het station (het zogenaamde ‘pop-non-mainstream’) mag gebruiken.

Bij de verdeling zal gekeken worden de kwaliteit van de programmering, de verscheidenheid, historie en het bedrijfsplan. Ook zal er een financieel bod gedaan moeten worden, dit zal pas gebruikt worden om de doorslag te geven als er twee stations gelijk eindigen in de toets.