Home Landelijke radio Joop Daalmeijer krijgt lintje

Joop Daalmeijer krijgt lintje


Joop Daalmeijer, voormalig directeur van de NTR, is koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding zaterdag opgespeld door minister Marja van Bijsterveldt van OCW tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in het raadhuis van Hilversum.

Daalmeijer ging op 1 september met pensioen na een loopbaan van bijna 40 jaar bij de publieke omroep. Minister Van Bijsterveldt roemde zijn betekenis voor de omroep. “Joop Daalmeijer heeft zich met hart en ziel en groot vakmanschap ingezet voor een moderne, publieke omroep. Zijn bijdrage aan de journalistiek en cultuur verdient grote waardering”, zo sprak zij.

Joop Daalmeijer begon in 1967 zijn carrière als schrijvend journalist. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar de publieke omroep. Hij werkte dertien jaar bij de VARA, onder meer als presentator van de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws. In 1985 kwam hij in dienst van het toen nog publieke Veronica, waar hij in 1990 directeur Televisie werd. Daarna werkte hij bij HMG, Filmnet en Canal+. In 1998 keerde hij terug naar de Publieke Omroep, waar hij eerst netcoördinator werd van Nederland 1 en in 2000 van Nederland 2. Begin 2005 stapte hij over naar de Radio Nederland Wereldomroep, waar hij hoofdredacteur werd en programmaleider van BVN. Van 2008 tot 2010 was hij directeur van de NPS en na de fusie van NPS, Teleac en RVU leidde hij op interim-basis de NTR.

Het is de tweede Koninklijke onderscheiding voor Daalmeijer in twee maanden tijd. In juli kreeg hij al een hoge Belgische onderscheiding, Officier in de Leopoldsorde, voor zijn bijdrage aan de verbetering van de samenwerking tussen Nederland en België op het gebied van cultuur en media.